Wednesday, May 16, 2018

Gujarat State Eligibility Test (Gujarat SET) September 2018 | Last Date Extended upto 31 May 2018


Gujarat State Eligibility Test 

(Gujarat SET) 

September 2018  

Last Date Extended 

upto 

31 May 2018


http://www.gujaratset.ac.in/

Monday, April 9, 2018

CBSC-NET-Library and Information Science Study Materials



21.How many Functions in Reference of service
A.The supervision and The information
B.The Guidance function and The Instruction function
C.The Bibliographic function and Appraisal function
D.All of the above

22.How many Reference type in Reference Services
A.Readers Guidance,
B.Ready references
C.Referral service
D.All of the Above

23.Abstract Bulletins form of current titles
A.Multidisciplinary Services
B.Discipline Based Services
C.A and B both
D. None of the above

24.Which year Selective Dissemination Service set.forth by H.P.Luhn in
A.1958
B.1959
C.1960
D.1963

25.Literal Translations means
A.Without changing the Literary Meaning
B.With Changing the Literacy meaning
C.A and B both
D.None of these Above

26.The word reprography was first used in
A.1953
B.1954
C.1955
D.1956

27.Who is petrographer?
A.Typographer on Animal Skin
B.Typographer on Rock
C.Draw Painting in Caves
D.None of the Above

28. Dissemination of Information Means
A. Collecting of Information
B. Organising of Information
C. Packeging of Information
D. All of the Above

29.Education Aims Means?
A.Imparting of knowledge and Skills
B.Imparting of vocational skills
C. A and B
D.All of the Above

30.Which Library play a mainly contributory role in Education of Working Groups?
A. Academic Libraries
B.Public Libraries (It should stock books relevant to the needs of people engaged in different vocations in its area)
C. Special Libraries
D.All of the above

Answers
21.D
22.D
23.C
24.A
25.A
26.B
27.B
28.D
29.D
30B

Sunday, April 8, 2018

CBSC-NET-Library and Information Science Study Materials




1.  Which year Fritz Machlup began studying the effects of patents on research.
(a) 1933
(b) 1932
(c) 1934
(d) 1935

2.  Who was said knowledge has become the principal force of production over the last
    few decades.
(a) Peter drucker
(b) Jean-francois
(c) Peter otto
(d) Philipp sonntag

3.  The concept of knowledge industry introduced by
(a) Fritz Machlup
(b) Alvin Toffler
(c) Nico Stehr
(d) Peter Drucker

4.  What is Information Society?
(a) Creation of Information
(b) Indegreation and Manipulaion of Informaion
(c) Diffussion and Distribution of Information
(d) All of the Above

5.  Who was said Librarian is "Information Scientist"?
(a) Robert S Tailer
(b) R.J.Romer
(c) Chartered Institute of Library and Information Professionals(CILIP)
(d) Robert Gordan

6.  When was Chartered Institute of Library and Information Professionals(CILIP) formed?
(a) 2001
(b) 2002
(c) 2003
(d) 2000

7.  Code of Ethics is an issue related to:
(a) Librarianship as a profession
(b) Ethics of Librarianship
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

8.  A calling requiring specialize knowledge and often long and intensive academic preparation
    is called:
(a) Profession
(b) Responsibility
(c) Leadership
(d) None of these

9.  Acronyms of "IFLANET"
(a) International Federation of Library Associations and Institutions
(b) Indian Federation of Library Associations and Institutions
(c) Institute of Library Association of Informations
(d) Institute of Literary Assets of Information

10. The Royal library is the National library of:
(a) Scotland
(b) Netherland
(c) India
(d) USA.

11. The Character of information society is “immaterial labour”?
(a) Antonio Negri
(b) Fritz  Machlup
(c) Nico Stehr
(d) Alvin Toffler

12. Closely related concepts Knowledge society is?
(a) Telematic Society
(b) network society
(c) Information Revolution
(d) All the above

13. Who Coined knowledge society?
(a) Fritz  Machlup
(b) Peter Trucker
(c) Alvin Toffler
(d) Nico Stehr

14. Which year introduced of knowledge society?
(a) 1960
(b) 1961
(c) 1962
(d) 1963

15. Informational capitalism means?
(a) Political Ideology
(b) Continuation of Industrial
(c) Industrial Capitalism
(d) None of the above

16.Information hygiene means?
(a) Development of Information Society
(b) Regulation of Information
(c) (a) and (b) both
(d) None of the above

17.The concept of education for sustainable development and its relationship with education
   for all is a new vision of sustainable development programme by:
(a) UNESCO
(b) UNLD
(c) MDGS
(d) None of these.

18. Dessimination of Information
(a) Exploit of Information
(b) Spread of Information
(c) (a) and (b) both
(d) None of the above

19. Which one of the following is not a function of library.
(a) Collection of books and magazines
(b) Issue them to the members when they need it
(c) Get them back and place them in proper location
(d) Put them in a conventional approach

20. Information Society coined introduced in the year of
(a) 1930
(b) 1931
(c) 1932
(d) 1933

Friday, March 16, 2018

LIS MCQ

21.MADLARS stands by
1) Medicine Research Analysis and retrieval system
2) Medical Language Analysis and retrieval system
3) Medicine and retrieval system
4) Medical Literature  Analysis and retrieval system

22.Glossary is a 
1) Alphabetic index to passage of words
2) List of Words in a Language
3) List of Technical words with Definitions
4) List of thematically arranged words

23.World of Learning is 
1) an abstract
2) a directory
3) an encyclopedia
4) a bibliography

24.Encyclopedia of Library and Information Science is Published by
1) Marcel Diker
2) H.W.Wilson
3) R.r.Bowker
4) Andrew Deutich

25.the Second Summary of DDC consist of 
1) Ten Main classes
2) Hundred Division
3) Thousand Sections
4) Minute Division

26.Colon classification systems are devised on the basis of 
1) alphabetical device
2) Subject device
3) odd number device
4) Chronological device

27.Systems and Special are founded in
1) UDC
2) CC
3) BC
4) SC

28.Book Number Represents
1) Size of the Book
2) Subject of the Book
3) Nature of the Collection
4) Author and title and /or year of publication

29.What is Bibliography?
1) List of Books
2) List of trade
3) List Periodicals
4) Organised list of documents 

30.Online edition of index medicus
1) Medical
2) MADLARS
3) MEDline
4) med line


Which of the format is not supported the Dspace
1. .aiff
2. .wav
3. .aif
4. .djvu

Science citation index is owned by
1.Thomson Reuters
2.Euguine Garfield Association
3.Clarivate analytics
4.Proquest

"h" index suggested by
1.Jeorge E.Hirsch
2.Ingwesen
3.Almind
4.Euguine Garfield

Who developed the vecabulary control device" Classaurus"?
1.Ganesh Bhattacharya
2.Jean Aircheian
3.S.R.Ranganathan
4.Peter Markrogert

Current Biography Published by
1.H.W.wilson company
2.R.R.Bowker
3.Europe Publication
4.HMSO

ISO 9000 quality standards used in
1.Specification for Design
2.Specification for Production
3.Specification for final Inspection and testing
4.Guide to selection and use

Who produced and maintained INIS?
1.FAO-Food and Agricutural Organisation
2.INSPECT-Information Service for Physics Engineering
3.IAEA-International Atomic Energy Agency
4.NISSAT-National Information System in Science and Technology

W3C was Founded by
1.OCLC
2.INFLIBNET
3.IAN HICKSON
4.Tim Berner-Lee

Bar chart Histogram and pie chart are examples
1.Statistical Representation
2.Graphic Representation
3.Table Representation
4.Texture Representation

Who is the first director of National Library?
1.Dr.D.N.Banerjee
2.Prof.Ashin Dasgupta
3.Dr.R.K.Desgupta

4.Dr.S.R.Ranganathan

News bulletin of FID was published in the year of
1.1973
2.1988
3.1981
4.1979

Which State does not have Public Library Act
1.Orrissa
2.Jharkhand
3.Gujarat
4Bihar

Provision of Library cess in Tamilnadu
1.8%on land on building
2.10%on property tax
3.6%on property tax
4.5%on property tax

Library Association(LA) started in the year
1.1877
2.1876
3.1878
4.1875

 FID/CR Stands for
1.Cataloguing Research
2.Communication Research
3.Classification Research
4.Classification Report

“Code of ethics for Librarian” was deemed by
1.ALA
2.ILA
3.IASLIC
4.ASLIB

“Putting knowledge to work” is the Motto of
1.SLA
2.ASLIB
3.ALA
4.ILA

The “ lexicon” meaning is
1.Encyclopedia
2.Dictionary
3.Thesaurus
4.Bibliography

------is the secondary sources of information
1.Patents
2.Encyclopedia
3.Directories
4.Guide to Literature
  
Match the Following
1.Europa Year Book.                     (i) 1959
2. Statesmen Year Book.               (ii) 1864
3.ALA Year Book.                        (iii)1976
4.Library Association Year Book  (iv)1899
Code:
1.(i)    (ii)    (iii)    (iv)
2.(ii)    (iv)    (i)    (iii)
3.(iii)    (i)    (iv)    (ii)
4.(iv)    (ii)    (i)    (iii)